Camu camu, lat. Myrciaria dubia je amazonský keř z čeledi myrtovitých, dorůstající výšky 4-8 metrů. Nejlépe se mu daří v záplavových oblastech, či přímo na březích řek. Tato rostlina vodu miluje natolik, že záplavové podmínky snáší bez problémů až pět měsíců v kuse a vůbec a nijak jí nevadí, když voda pokryje až dvě třetiny její výšky. Plody camu camu navíc dozrávají právě v období nejvyšší hladiny amazonských řek a sběr ovoce je nejsnazší provádět z loďky. Divoce rostoucí ovoce tak bývá čas od času přivýdělkem místních rybářů. Teprve v posledních desetiletích se díky velkému zájmu camu camu pěstuje i cíleně a ukazuje se, že keř je schopný se přizpůsobit i o něco sušším oblastem.
Lyofilizované vypeckované kousky ovoce camu camu, které vám nabízíme jsou sklizené a sušené v peruánské provincii Coronell Portillo v amazonském regionu Ucayali.
Camu camu patří k nejbohatším zdrojům vitamínu C mezi všemi plody na světě. Uvádí se, že obsahuje až 30x víc, než například pomeranče. Navíc je významným zdrojem zdrojem draslíku, vápníku a mnoha aminokyselin, které vstřebávání vitamínu C napomáhají. Kousky ovoce můžete konzumovat přímo (doporučujeme pomalu převalovat v puse, vychutnáte si tak osvěžující kyselost plodu a zároveň můžete včas objevit nějaký ten zbyteček pecky, která je na skousnutí dost tvrdá), nebo si z něj připravit velice chutný nápoj: vezměte pár kousků ovoce, vložte do sklenice se studenou vodou a nechte stát přes noc. Ráno přeceďte a vypijte. Pokud na vás "něco leze", je tenhle drink výborná vzpruha.
Další podrobnosti o camu camu se také dozvíte v knize Ludmily Škrabákové Zdraví z pralesa, kterou všem vážnějším zájemcům o amazonskou etnobotaniku vřele doporučujeme.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.