FERMENTOVANÉ JEMNĚ MLETÉ LISTY
Varianta fermentované wayusy, ekvádorského druhu yerby maté, v podobě jemně mletých listů pro rychlou přípravu "a la turek". Je charakteristická jemným čokoládově-kouřovým aftertastem a tmavě hnědou barvu nálevu. Narozdíl od své sestry cesmíny paraguayské má díky absenci hořkých složek a obsahu theobrominu plnou sametovou chuť. Tu samozřejmě ovlivňuje síla nálevu, který ale nelze tzv. přetáhnout.
Wayusa povzbuzuje díky kofeinu, kterého obsahuje cca 90-110 mg / 2dl, tedy o něco méně než silnější káva. Díky obsahu L-theaninu, aminokyseliny, která působí na mozkovou aktivitu uklidňujícím účinkem, je povzbuzující efekt pozvolný a déle trvající.
95% světové produkce wayusy pochází z ekvádorské Amazonie, z oblasti Napo. V Kičua jazyce místních lidí znamená "silný" nebo "síla".
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.